Ραντεβού: 210 6095060, 6944 442656
sparmpis@gmail.com

Αρθροσκοπική χειρουργική παθήσεων χεριού - καρπού - αγκώνος

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ


Ενας καλύτερος τρόπος να θεραπεύσεις το Καρπό. Η τεχνική που ονομάζεται Αρθροσκόπηση καρπού επιτρέπει σε κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν πολλές παθήσεις μέσα από μια σειρά μικρών, ελάχιστα επεμβατικών τομών. Το τελικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς είναι ο συντομότερος χρόνος αποκατάστασης, λιγότερος πόνος, δυσκαμψία και οίδημα.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ;


Είναι επέμβαση που γίνεται στην ημερήσια νοσηλεία και χρησιμεύει στη διερεύνηση και ακριβή διάγνωση των αιτιών πόνου του καρπού και σε πολλές περιπτώσεις να διορθώσει ή να απομακρύνει φθαρμένο ιστό που προκαλεί πόνο. Χρησιμοποιώντας μικρές τομές λίγων χιλιοστών, μια κάμερα και μικρο-εργαλεία 2-3 χιλιοστών, η επέμβαση διασφαλίζει ότι οι ιστοί τουκαρπού θα βιώσουν την ελάχιστα δυνατή τομή,αποκόλληση και δυσφορία. Ο καρπός αποτελείται από πολλά οστά και συνδέσμους, αποτελώντας μια πολύπλοκη άρθρωση για χειρουργείο. Η αρθροσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα Ορασης και Πρόσβασης σε περιοχές του καρπού που έως πριν λίγα χρόνια απαιτούσαν επώδυνες, μεγάλες χειρουργικές τομές. Η κινητοποίηση μιας κάμερας και μιας οπτικής ίνας από διαφορετικές γωνίες, και προβολή εικόνας σε οθόνη, δίνει μεγενθυμένη εικόνα των δομών του καρπού, και ο μέσος χρόνος των ευγενικών αυτών επεμβάσεων είναι από 20 λεπτά έως και 2 ώρες.


ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Τραύμα, οίδημα, κατάγματα, καθαρισμός φθαρμένου επώδυνου ιστού, ανακατασκευή χόνδρου, συνδέσμων, τρίγωνου διαμερίσματος, αφαίρεση ραχιαίου γαγγλίου, αρθρόδεση οστών, θεραπεία αρθρίτιδος αντίχειρος, αποτυχία συντηρητικής αγωγής για επώδυνες παθήσεις. Ολοι μπορούν να επωφεληθούν, εκτός από ασθενείς με σημαντικές ανατομικές αλλοιώσεις από παλαιά χειρουργεία ή κατάγματα.


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;


Ο ασθενής αναχωρεί με ελαφριά περίδεση ή νάρθηκα που έχει τα δάκτυλα ελεύθερα. Κρατά το χέρι ψηλά 1-2 ημέρες και ακολουθεί πρόγραμμα και οδηγίες. Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλει και εξαρτάται αν έγινε μια απλή υμενεκτομή, ή συνδυαστική αρθροσκόπηση με άλλη ανοικτή τομή, και μπορεί να είναι από 2-6 εβδομάδες έως να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. "Πάνω απ'όλα οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες, ελάχιστου πόνου, ελάχιστων και λίγων χιλιοστών τομών που προσφέρει η χειρουργική σήμερα για να επαναφέρει το καρπό στη πρό του τραύματος κατάσταση.


ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΩΛΕΝΙΑΣ ΝΕΥΡΙΤΙΔΟΣ


Τι προκαλεί ωλένια νευρίτιδα; Το ωλενιο νεύρο παρέχει μυική ισχύ στο χέρι. Ανατομικά διέρχεται από στενά σημεία, γύρω και πίσω από την έσω επιφάνεια του αγκώνος. Εκεί υπάρχειο ένα κανάλι από ινώδη ιστό, συνδέσμους και μύες, και σε οποιοδήποτε σημείο δυνητικά μπορεί να πιεστεί και να προκαλεί συμπτώματα όπως μούδιασμα στα τελευταία 2 δάκτυλα, αδυναμία στο σφίξιμο της χούφτας, ευαισθησία στον αγκώνα, και σε πιο προχωρημένα στάδια σημαντική μυική ατροφία μυών του χεριού. Η εξιδείκευση στις παθήσεις αυτές, η κλινική εξέταση, και τα τεστ ηλεκτρικής αγωγιμότητος θέτουν τη διάγνωση. Η συντηρητική προσέγγιση συμπεριλαμβάνει κάποιες φορές φάρμακα, φυσιοθεραπείες, και κανόνες τροποποίησηης χρήσης στην εργασία, στο διάβασμα, για να ανακουφίζεται το νεύρο. Όταν κρίνουμε πως πρέπει να διανοιχθεί το κανάλι, υπάρχει η κλασσική ανοιχτή διάνοιξη, όπου ανοίγονται οι ιστοί σε όλο το μήκος του νεύρου, και μπορεί να αφορά τομές 12-15 εκατοστών σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή.
Η ενδοσκοπική με κάμερα υποβοηθούμενη τεχνική επιτρέπει την πλήρη διερεύνηση και απελευθέρωση του νεύρου με ελάχιστη τομή. Επίσης, δεν αποκολλώνται με τη μέθοδο αυτή μικρά αγγειάκια που τρέφουν το νεύρο, δηλαδή το νεύρο δεν απογυμνώνεται, και ο καθαρισμός του γίνεται υπό άμεση όραση σε μεγέθυνση σε οθόνη με κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Επίσης επιτυγχάνεται ο έλεγχος του νεύρου σε διπλάσια απόσταση από την ανοικτή τεχνική, με μια πολύ ευγενική για το χέρι μέθοδο. Εάν ο πάσχων κάνει δουλειά γραφείου μπορεί να επιστρέψει σε 3-4 ημέρες, ενώ αν είναι βαρύς χειρωνάκτης σε λίγες εβδομάδες, και όχι σε 2-3 μήνες που ήταν ο χρόνος με την ανοικτή μέθοδο.


TRIGGER FINGER
(εκτινασσόμενο δάκτυλο / στενωτική τενοντο-ελυτρίτις δακτύλων)

Συμβαίνει όταν κλείνοντας ένα δάκτυλο, πονάμε ή δε μπορούμε να το ανοίξουμε, και όταν αυτό συμβεί γίνεται με ένα χαρακτηριστικό "κλίκ". Οι τένοντες των δακτύλων προστατεύονται σε 2 μικρούς σωλήνες στη βάση του δακτύλου, και όταν στενέψει ο σωλήνας, ο τένοντας τρίβεται στη προσπάθεια του δακτύλου να τεντωθεί. Μπορεί να οφείλεται σε τοπικά αίτια (φλεγμονή), ή σπανιότερα στα πλαίσια άλλης πάθησης, ρευματοειδής αρθρίτισς, σακχ. διαβήτης, αμυλοείδωση,σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Όταν τα πρώτα μέσα (ξεκούραση, ναρθηκάκια, φάρμακα, ενέσεις) αποτύχουν, εκτελούμαι υπό τοπική αναισθησία διάνοιξη του σωλήνος και "ξεκολλάμε" το τένοντα. Εναντι της παραδοσιακής ανοιχτής μεθόδου, η εμπειρία ετών και η εκπαίδευση μας επιτρέπει να κάνουμε τη ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ, με μια λεπτή βελόνα, χωρίς τομές και ράμματα, και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην εργασία του.

 

Πληροφορίες για παθήσεις