Ραντεβού: 210 6095060, 6944 442656
sparmpis@gmail.com

Κυφοπλαστική με μπαλονάκι νέα μέθοδος αντιμετώπισης οστεοπορωτικών καταγμάτων

Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στη σπονδυλική στήλη, και από τις σοβαρότερες συνέπειες της οστεοπόρωσης, λόγω της προκαλούμενης παραμόρφωσης, λειτουργικής ανικανότητας της σπονδ. στήλης, και των συνεπειών στη καρδιο-αναπνευστική και πεπτική λειτουργεία.
Η καθιερωμένη θεραπεία των σπονδυλικών οστεοπορωτικών καταγμάτων περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, κλινοστατισμό, και χρήση κηδεμόνων.
Το 1984, οι Γάλλοι Galibert και Deramond πρώτοι εφάρμοσαν τη μέθοδο της διαδερμικής σπονδυλοπλαστικής αντιμετωπίζοντας ένα «μη φιλικό» αιμαγγείωμα στον 2ο Αυχενικό σπόνδυλο.
Αυτό ενέπνευσε Αμερικανούς και Ευρωπαίους συναδέλφους να εφαρμόσουν τη τεχνική σε κατάγματα οστεοπορωτικά και σε σπονδυλικές μεταστάσεις, με κύριο σκοπό την εξάληψη του πόνου.
Μελέτες απέδειξαν ότι το 1ο οστεοπορωτικό κάταγμα πενταπλασιάζει τις πιθανότητες για το 2ο. Για αυτό το λόγο είναι τόσο απαιτητή η προληπτική φαρμακευτική αγωγή ΠΡΙΝ φτάσει στη καταγματική φάση.
Η ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ σχεδιάστηκε να σταματάει το πόνο, να σταθεροποιεί το οστούν, και να αποκαθιστά σε άλλοτε άλλο βαθμό το ύψος του συμπιεστικού κατάγματος. Επανακινητοποιεί γρήγορα τον ασθενή, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, του ύπνου, και βελτιώνει την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.
Διενεργείται κυρίως από Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς που ασχολούνται με τη χειρουργική σπονδυλικής στήλης που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση για τη χρήση της μεθόδου.
Αρχικά μέσω μιας μικρής (5 χιλιοστά) τομής,εισάγεται ένας μικρός σωλήνας που φτάνει στη περιοχή του κατάγματος, υπό συνεχούς ροής ακτινοσκοπικό έλεγχο. Συνεχώς εισάγεται ένα μπαλονάκι,το οποίο εκπτύσσεται αργά, ανατάσσοντας το κάταγμα σε πιο φυσιολογική θέση, δημιουργώντας μια κοιλότητα, στην οποία εγχύεται τσιμέντο ταχείας πήξεως, (PMMA) polymethylmethacrylate, το οποίο σταθεροποιεί το κάταγμα.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική ή τοπική αναισθησία, απαιτεί 30-45 λεπτά περίπου για κάθε σπόνδυλο, και απαιτείται παραμονή 24 ωρών μετά την επέμβαση για παρακολούθηση.
Ο ασθενής σηκώνεται 3-4 ώρες μετά την επέμβαση.
Η εξάληψη του πόνου είναι άμεση και είναι πράγματι εντυπωσιακή. Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι εξατομικευμένη και κατόπιν οδηγιών που δίνουμε στους ασθενείς μας,
σε συνδυασμό με την συνέχιση ή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Ολες οι μεγέλες διεθνείς δημοσιεύσεις αναφέρουν ποσοστά επιτυχίας στην αναλγησία στο 90%.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Κύρια ένδειξη διαδερμικής κυφοπλαστικής είναι το επώδυνο κάταγμα από οστεοπόρωση, μετάσταση, ή συμπτωματικό αιμαγγείωμα. Ο πόνος και η σταθεροποίηση είναι το ζητούμενο, και όχι τόσο η κυφωτική παραμόρφωση.
Το εντός 8 εβδομάδων επώδυνο κάταγμα, που δεν υφέθηκε με φαρμακευτική αγωγή αποτελεί
την κύρια ομάδα ασθενών. Πέραν των 8 εβδομάδων είναι επισφαλής η ανάταξη του ύψους του σπονδύλου.
Οι ασθενείς υποβάλλονται σε ακτινολογικό έλεγχο, Μαγνητική τομογραφία, και μέτρηση βιοχημικών δεικτών οστεοπόρωσης, για να διαπιστωθεί το «προφίλ» του κάθε ασθενούς, και κατά πόσο θα ωφεληθούν ή θα πρέπει να παραμείνουν σε συντηρητική αγωγή.
Π.χ ένας ασθενής με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοδεισμό ίσως χρειαστεί να εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την συντηρητική αγωγή πριν τον συμβουλέψει κανείς να κάνει κυφοπλαστική.
Η διαδερμική κυφοπλαστική δεν αντικαθιστά την φαρμακευτικη αγωγή, τους κηδεμόνες, και τις σπονδυλοδεσίες στις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης,αλλά βρίσκει τη θέση της στη θεραπεία των επιπλοκών της οστεοπόρωσης.
Οσο σπουδαίο είναι να γνωρίζει κανείς τη μέθοδο ΚΑΛΑ, τόσο σπουδαίο είναι να γίνεται ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Η Κυφοπλαστική είναι γενικά πολύ ασφαλής, πλέον άμεση, και αποτελεσματική θεραπεία των οστεοπορωτικών καταγμάτων, τείνοντας να επιτελέσει το «gold standard». O αντίλογος αναφέρει αυξημένη πιθανότητα νέων σπονδυλικών καταγμάτων σε παρακείμενους σπονδύλους "pillar effect". H xρήση τσιμέντου «χαμηλού συντελεστή», "low-modulus PMMA" ήδη ελέγχεται . Άλλες επιπλοκές είναι η διαρροή τσιμέντου, αλλεργίες σε ουσίες που καθιστούν το μπαλονάκι ακτινοσκιερό, ή βλάβη νεύρου από μη τήρηση των αυστηρών χειρουργικών τεχνικών κριτηρίων. Πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς σε Ευρώπη και Αμερική έχουν υποβληθεί σε διαδερμική κυφοπλαστική, και αρκετές χιλιάδες και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Απαιτητή προυπόθεση είναι πάνω από όλα η σωστή επιλογή ασθενών, και η ολοκληρωμένη ενημέρωσή αυτών.

Πληροφορίες για παθήσεις