Ραντεβού: 210 6095060, 6944 442656
sparmpis@gmail.com

Ολική Αρθοπλαστική ισχίου
με μικρή τομή (M.I.S.)

Το ισχίο

Αποτελεί τη δεύτερη μετά το γόνατο μεγαλύτερη φορτιζόμενη άρθρωση. Η κεφαλή του μηριαίου οστού, η κοτύλη, οι μύες, οι σύνδεσμοι, ο θύλακος και ο χόνδρος συνεισφέρουν στην ακέραιη λειτουργία της άρθρωσης. Βλάβη σε όποιο από τα παραπάνω ανατομικά στοιχεία μπορεί να συνεισφέρει αρνητικά στο εύρος κίνησης και δυνατότητα ανώδυνης στήριξης.

Πόνος στο ισχίο-αρθρίτις

Η Αρθρίτιδα αποτελεί το πιο συχνό αίτιο εκφύλισης των ιστών της άρθρωσης.
Κάποια είδη αρθρίτιδος προσβάλλουν συχνότερα το ισχίο, όπως: Η Οστεοαρθρίτιδα, από καταστροφή/εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Μετατραυματική Αρθρίτιδα, Ασηπτη Νέκρωση κεφαλής μηριαίου, μικροβιακές φλεγμονές, Αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδος ισχίου

Δυσφορία και Δυσκαμψία στο ισχίο, γλουτό, μηροβουβωνική χώρα, κύρια κατά τη βάδιση. Μείωση της ελαστικότητος και του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Οίδημα, δυσφορία και θερμότητα στη περιοχή γύρω από το ισχίο. Σε προχωρημένα στάδια ο πόνος μπορεί να είναι βασανιστικός, να εμφανίζεται και σε ακινησία, και ο περιορισμός βάδισης να είναι μεγάλος.

Αρθροπλαστική ισχύου

Όταν όλα τα συντηρητικά μέσα αποτύχουν να ανακουφίσουν τον ασθενή, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να ενδείκνυται για να επιστρέψει κανείς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Πολλές οι τεχνικές, διαφορετικές οι προσπελάσεις, ποικιλία στα υλικά, όλα με στόχο την εφαρμογή μιας εμβιομηχανικά λειτουργικής πρόθεσης.

M.I.S - Ελάχιστα επεμβατική τεχνική

Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι ίδιες, μα η τεχνική αλλάζει, τα εργαλεία είναι διαφορετικά σχεδιασμένα, και εν γένει αποτελεί μια βελτιωμένη τεχνική. Οι μύες αντί να αποκολλούνται ή διατέμνονται, συνήθως διαχωρίζονται, η τομή είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ μικρότερη (8-9 εκατοστά αντί 15-20 της παραδοσιακής μεθόδου). Ο πρωταρχικός στόχος είναι ο πολύ μικρός τραυματισμός των μαλακών μορίων, η ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας και της ανάγκης μετάγγισης, και η εκμετάλλευση των νέων πρωτοκόλλων αναλγησίας και επιταχυνόμενης βάδισης που οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν. Ο χρόνος μέσης νοσηλείας μειώνεται κατά 2 ημέρες, και η βραχυ- και μεσο- πρόθεσμη κινητοποίηση είναι εντυπωσιακά γρήγορη. Οι ασθενείς μας ακολουθούν γραπτό Ασκησιολόγιο, λαμβάνουν οδηγίες προστασίας του υλικού, και έχουν συνεχή επικοινωνία με τον Ιατρό και την ομάδα του μετεγχειρητικά. Τα 2/3 των ασθενών θεωρούνται κατάλληλοι για M.I.S, και η κλινική εξέταση μαζί με τον απεικονειστικό έλεγχο καθορίζουν τις παραμέτρους του χειρουργείου για κάθε ασθενή.

Πληροφορίες για παθήσεις