Ραντεβού: 210 6095060, 6944 442656
sparmpis@gmail.com

Εξατομικευμένη Χειρουργική Αρθοπλαστική γόνατος
με πλοηγό (M.I.S.)

Εάν ένα γόνατο έχει σημαντική αρθρίτιδα ή τραύμα, μπορεί να είναι δύσκολο κανείς να κάνει απλά πράγματα, όπως να βαδίσει ή να ανέβει σκάλες. Μπορεί να πονάει ακόμα και καθιστός ή ξαπλωμένος.
Όταν η φαρμακευτική αγωγή, ο περιορισμός δραστηριοτήτων, οι βακτηρίες και άλλα συντηρητικά μέσα αποτυγχάνουν, τότε μπορεί να είμαστε υποψήφιοι για Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, την αντικατάσταση δηλαδή της κατεστραμένης επιφάνειας, διόρθωση της παραμόρφωσης, και επαναφορά του ασθενούς μας στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Ανατομία

Στην άρθρωση του γόνατος συμμετέχει *Το κάτω μέρος του μηρού, που στρίβει, ολισθαίνει και λυγίζει πάνω από το πάνω μέρος τα της κνήμης, *Η επιγονατίδα που ολισθαίνει πάνω-κάτω, *Ισχυροοί σύνδεσμοι, και Μύες, που καθιστούν το γόνατο ισχυρό. Μαζί με τον χόνδρο και τους υμένες, εξασφαλίζουν την αρμονία στη λειτουργία του.
Αυτή η αρμονία διαταράσσεται σε πολλές παθήσεις και τραυματισμούς, οδηγώντας σε πόνο, μυική αδυναμία και έκπτωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Αιτιολογικοί παράγοντες

Συχνότερη αιτία είναι η αρθρίτιδα, με κύριες μορφές την Εκφυλιστική Οστεοαρθρίτιδα (φθορά χόνδρων, ηλικία άνω των 50, κληρονομική προδιάθεση), Ρευματοειδής αρθρίτιδα (χρόνια φλεγμονή υμένα, αυξημένο αρθρικό υγρό, καταστροφή χόνδρου). Τραυματική αρθρίτις.
ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ/Α ΓΙΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ?
Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται από κλινικούς δείκτες, που αναφέρονται πιο κάτω, συνεπικουρεί η Απεικονιστική Διερεύνηση, οι πιθανές συνοδές παθήσεις, και είναι μια πράξη στην οποία συμμετέχει το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς. Εάν έχετε:

Χειρουργικές προσδοκίες

Επικίνδυνο μετά το χειρουργείο -έντονο τρέξιμο, άλματα, επίπονη αεροβική άσκηση.
Με προσοχή - εργώδης βάδιση στο βουνό, τέννις, σκι, επαναλαβανόμενη άρση βάρους άνω των 15-20 κιλών.
Ελεύθερα - πλήρης βάδιση, κολύμβηση, χαλαρό τρέξιμο, οδήγηση, γκόλφ, ποδηλασία, χορός, ήπιες αγροτικές εργασίες. Η αρθροπλαστική δε μετατρέπει κανέναν σε αθλητή, αλλά στο 90-95 τοις εκατό των ασθενών εξαφανίζει τον πόνο, δίνοντας το δικαίωμα καλής ποιότητας ζωής.
Οι ασθενείς μας λαμβάνουν ακριβές πρόγραμμα μετεγχειριτικό, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα του υλικού από την φθορά του.

Το χειρουργείο

Η αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει την επιφανειακή αντικατάσταση με υλικό μεταλλικό και πλαστικό των αρθρικών επιφανειών, κυρίως όμως είναι χειρουργείο μαλακών μορίων, δηλαδή η σωστή, και για κάθε ασθενή διαφορετική ρύθμιση των συνδέσμων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης κάμψη και έκταση του γόνατος, και η αποφυγή μετεγχειριτικού πόνου. Γίνεται κύρια με ραχιαία νάρκωση, και διαρκεί 1-2 ώρες.

Ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική - (Minimally Invasive Surgery)

Η Νέα πρόκληση τα τελευταία χρόνια είναι η αρθροπλαστική με τεχνική MIS. Καινούργια σειρά εργαλείων εξασφαλίζει την μικρή αποκάλυψη της άρθρωσης, ελάχιστο μυικό τραυματισμό, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερες φυσικοθεραπείες. Η τομή μας έχει μήκος πολύ μικρότερο (8-9 εκατοστά) και το σημαντικό είναι ότι γίνεται ελάχιστος τραυματισμός στους μύες. Δεν διατέμνεται ο τετρακέφαλος για να ανασπασθεί η επιγονατίδα, αντίθετα η επιγονατίδα παρεκτοπίζεται στο πλάι ελαφρά. Ενώ στη Παλαιότερη τεχνική το γόνατο περνά σημαντικό χειρουργικό χρόνο εξαρθρωμένο για να τοποθετηθεί η πρόθεση, με τη τεχνική M.I.S, η εξαρθρηματική θέση του γόνατος στο χειρουργείο μειώνεται χρονικά κατά 70-80 %. Αυτό είναι σπουδαίο επίτευγμα της χρήσης των νέων τεχνολογιών, διότι μειώνεται θεαματικά η αιμορραγία, καταργείται κατά κανόνα η ανάγκη μετάγγισης, η μετεγχειρητική φλεγμονή μειώνεται, και ο πόνος δεν εμποδίζει τον ασθενή να περπατήσει το Πρώτο 24ωρο, και να παραμείνει στη κλινική λιγότερο (2-3 ημέρες μέσο όρο). Το ποσοστό επιπλοκών τέτοιων χειρουργείων είναι γενικά χαμηλό, και μπορεί να αφορούν φλεγμονές, θρομβώσεις, πόνο, υπαισθησίες περι του γόνατος.

Πλεονεκτήματα

Ο γρήγορος χειρουργικός χρόνος με τη νέα τεχνική, η μικρή τομή (άρα μικρή έκθεση στο περιβάλλον), τα νέα προγράμματα πρόληψης θρομβώσεων, η μετεγχειρητική αναλγησία, οι αίθουσες χειρουργείου με ελεγχόμενο για μικρόβια αερισμό, και η υψηλή εξιδείκευση του Ιατρού με τη τεχνική, εξασφαλίζουν στον ασθενή αυτό που έχουμε χαρά να του προσφέρουμε, ένα σίγουρο, γρήγορο, και άμεσο αποτέλεσμα, μέσα στα Διεθνή standards της Υψηλού Επιπέδου Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Πρακτικής. Ο κ. Αρμπής είναι εξοικειωμένος με τη Τεχνική από το 2005 και έχει αναδρομική μελέτη μακρά των περιστατικών του και είναι εξιδικευμένος στο να ενημερώσει τον ασθενή αν είναι υποφήφιος για τη τεχνική αυτή. Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική με τα νέα βιολογικά υλικά εξασφαλίζει ακρίβεια και μακροβιότητα στο χειρουργείο.  Η ομάδα του κ Αρμπή χρησιμοποιεί ειδικό πρωτόκολλο πρόληψης  πόνου  και  ελαχιστοποίησης  του  από τις Η.Π.Α ,  ξεκινάει πριν το χειρουργείο 2-3 ημέρες  και εξασφαλίζει  πολύ άνετη  άμεση μετεγχειρητική βάδιση  από τη 1η  ημέρα.

Αποθεραπεία στο σπίτι

Η Επιτυχία της αρθροπλαστικής εξαρτάται και από την τήρηση των οδηγιών που δίνουμαι στο σπίτι, ώστε λίγες εβδομάδες μετά να έχουμε πλήρη απαλλαγή από τις πατερίτσες, και ελεύθερη βάδιση. Οι οδηγίες αφορούν περιποίηση τραύματος, σωστή δίαιτα, ασκήσεις, η αποφυγή θρόμβων, ο έλεγχος προειδοποιητικών σημείων, η αποφυγή μολύνσεων και πτώσεων, και η συνεχής επαφή μετά το χειρουργείο με τον χειρουργό μας. Κάθε χρόνο κάνουμε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάζουμε τους χειρουργημένους ασθενείς μας.

Πληροφορίες για παθήσεις