Εξατομικευμένη Χειρουργική Αρθοπλαστική γόνατος με πλοηγό (M.I.S.)

Εξατομικευμένη Ολική Αρθοπλαστική γόνατος με νέας γενιάς ατομικό πρωτόκολλο
20/12/2017
Κυφοπλαστική με μπαλονάκι. Νέα μέθοδος αντιμετώπισης οστεοπορωτικών καταγμάτων
20/12/2017

Εάν ένα γόνατο έχει σημαντική αρθρίτιδα ή τραύμα, μπορεί να είναι δύσκολο κανείς να κάνει απλά πράγματα, όπως να βαδίσει ή να ανέβει σκάλες. Μπορεί να πονάει ακόμα και καθιστός ή ξαπλωμένος.

Όταν η φαρμακευτική αγωγή, ο περιορισμός δραστηριοτήτων, οι βακτηρίες και άλλα συντηρητικά μέσα αποτυγχάνουν, τότε μπορεί να είμαστε υποψήφιοι για Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, την αντικατάσταση δηλαδή της κατεστραμμένης επιφάνειας, διόρθωση της παραμόρφωσης και επαναφορά του ασθενούς μας στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

 

Ανατομία

Στην άρθρωση του γόνατος συμμετέχει το κάτω μέρος του μηρού, που στρίβει, ολισθαίνει και λυγίζει πάνω από το πάνω μέρος της κνήμης, η επιγονατίδα που ολισθαίνει πάνω-κάτω, ισχυροί σύνδεσμοι και Μύες, που καθιστούν το γόνατο ισχυρό. Μαζί με το χόνδρο και τους υμένες, εξασφαλίζουν την αρμονία στη λειτουργία του. Αυτή η αρμονία διαταράσσεται σε πολλές παθήσεις και τραυματισμούς, οδηγώντας σε πόνο, μυϊκή αδυναμία και έκπτωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Αιτιολογικοί παράγοντες

Συχνότερη αιτία είναι η αρθρίτιδα, με κύριες μορφές: Εκφυλιστική Οστεοαρθρίτιδα (φθορά χόνδρων, ηλικία άνω των 50, κληρονομική προδιάθεση), Ρευματοειδής αρθρίτιδα (χρόνια φλεγμονή υμένα, αυξημένο αρθρικό υγρό, καταστροφή χόνδρου), Τραυματική αρθρίτις.

 

ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ/Α ΓΙΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ?

Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται από κλινικούς δείκτες, που αναφέρονται πιο κάτω, συνεπικουρεί η Απεικονιστική Διερεύνηση, οι πιθανές συνοδές παθήσεις, και είναι μια πράξη στην οποία συμμετέχει το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς. Εάν έχετε:

-Σημαντικό πόνο που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες

-Σημαντικό πόνο στο κρεβάτι, στην έγερση από καρέκλα, στις σκάλες

-Χρόνια φλεγμονή και οίδημα που δεν υφίονται με φάρμακα και ανάπαυση

-Παραμόρφωση/στραβό γόνατο (βλαισό ή ραιβό)

-Δυσκαμψία/αδυναμία πλήρους κάμψης και έκτασης

-Αποτυχία φαρμακευτικής αγωγής (αποτελεσματικότερη σε αρχικά στάδια, και άλλοτε άλλου βαθμού για κάθε ασθενή)

-Αποτυχία ανακούφισης με φυσικοθεραπείες, ενέσεις, ή άλλης μορφής χειρουργείου

 

Χειρουργικές προσδοκίες

Επικίνδυνο μετά το χειρουργείο: έντονο τρέξιμο, άλματα, επίπονη αεροβική άσκηση.
Με προσοχή: εργώδης βάδιση στο βουνό, τένις, σκι, επαναλαβανόμενη άρση βάρους άνω των 15-20 κιλών.
Ελεύθερα: πλήρης βάδιση, κολύμβηση, χαλαρό τρέξιμο, οδήγηση, γκολφ, ποδηλασία, χορός, ήπιες αγροτικές εργασίες. Η αρθροπλαστική δε μετατρέπει κανέναν σε αθλητή, αλλά στο 90-95 τοις εκατό των ασθενών εξαφανίζει τον πόνο, δίνοντας το δικαίωμα καλής ποιότητας ζωής.

Οι ασθενείς μας λαμβάνουν ακριβές πρόγραμμα μετεγχειρητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα του υλικού από τη φθορά του.

Το χειρουργείο

Η αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει την επιφανειακή αντικατάσταση με υλικό μεταλλικό και πλαστικό των αρθρικών επιφανειών, κυρίως όμως είναι χειρουργείο μαλακών μορίων, δηλαδή η σωστή και για κάθε ασθενή διαφορετική ρύθμιση των συνδέσμων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης κάμψη και έκταση του γόνατος, και η αποφυγή μετεγχειρητικού πόνου. Γίνεται κύρια με ραχιαία νάρκωση και διαρκεί 1-2 ώρες.

 

Ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική (Minimally Invasive Surgery)

Η Νέα πρόκληση τα τελευταία χρόνια είναι η αρθροπλαστική με τεχνική MIS. Καινούργια σειρά εργαλείων εξασφαλίζει τη μικρή αποκάλυψη της άρθρωσης, ελάχιστο μυϊκό τραυματισμό, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερες φυσικοθεραπείες. Η τομή μας έχει μήκος πολύ μικρότερο (8-9 εκατοστά) και το σημαντικό είναι ότι γίνεται ελάχιστος τραυματισμός στους μύες. Δεν διατέμνεται ο τετρακέφαλος για να ανασπασθεί η επιγονατίδα, αντίθετα η επιγονατίδα παρεκτοπίζεται στο πλάι ελαφρά. Ενώ στην Παλαιότερη τεχνική το γόνατο περνά σημαντικό χειρουργικό χρόνο εξαρθρωμένο για να τοποθετηθεί η πρόθεση, με τη τεχνική M.I.S, η εξαρθρηματική θέση του γόνατος στο χειρουργείο μειώνεται χρονικά κατά 70-80 %. Αυτό είναι σπουδαίο επίτευγμα της χρήσης των νέων τεχνολογιών, διότι μειώνεται θεαματικά η αιμορραγία, καταργείται κατά κανόνα η ανάγκη μετάγγισης, η μετεγχειρητική φλεγμονή μειώνεται, και ο πόνος δεν εμποδίζει τον ασθενή να περπατήσει το Πρώτο 24ωρο, και να παραμείνει στην κλινική λιγότερο (2-3 ημέρες μέσο όρο). Το ποσοστό επιπλοκών τέτοιων χειρουργείων είναι γενικά χαμηλό, και μπορεί να αφορούν φλεγμονές, θρομβώσεις, πόνο, υπαισθησίες περί του γόνατος.

 

Πλεονεκτήματα

Ο γρήγορος χειρουργικός χρόνος με τη νέα τεχνική, η μικρή τομή (άρα μικρή έκθεση στο περιβάλλον), τα νέα προγράμματα πρόληψης θρομβώσεων, η μετεγχειρητική αναλγησία, οι αίθουσες χειρουργείου με ελεγχόμενο για μικρόβια αερισμό, και η υψηλή εξειδίκευση του Ιατρού με την τεχνική εξασφαλίζουν στον ασθενή αυτό που έχουμε χαρά να του προσφέρουμε, ένα σίγουρο, γρήγορο και άμεσο αποτέλεσμα, μέσα στα Διεθνή standards της Υψηλού Επιπέδου Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Πρακτικής. Ο κ. Αρμπής είναι εξοικειωμένος με την Τεχνική από το 2005 και έχει αναδρομική μελέτη μακρά των περιστατικών του και είναι εξειδικευμένος στο να ενημερώσει τον ασθενή αν είναι υποψήφιος για την τεχνική αυτή. Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική με τα νέα βιολογικά υλικά εξασφαλίζει ακρίβεια και μακροβιότητα στο χειρουργείο.  Η ομάδα του κ. Αρμπή χρησιμοποιεί ειδικό πρωτόκολλο πρόληψης πόνου και ελαχιστοποίησής του από τις Η.Π.Α, ξεκινάει πριν το χειρουργείο 2-3 ημέρες και εξασφαλίζει πολύ άνετη και άμεση μετεγχειρητική βάδιση, από την 1η ημέρα.

 

Αποθεραπεία στο σπίτι

Η Επιτυχία της αρθροπλαστικής εξαρτάται και από την τήρηση των οδηγιών που δίνουμε στο σπίτι, ώστε λίγες εβδομάδες μετά να έχουμε πλήρη απαλλαγή από τις πατερίτσες και ελεύθερη βάδιση. Οι οδηγίες αφορούν περιποίηση τραύματος, σωστή δίαιτα, ασκήσεις, αποφυγή θρόμβων, έλεγχο προειδοποιητικών σημείων, αποφυγή μολύνσεων και πτώσεων, και συνεχή επαφή μετά το χειρουργείο με το χειρουργό. Κάθε χρόνο κάνουμε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάζουμε τους χειρουργημένους ασθενείς μας.

Show Buttons
Hide Buttons