Οδικός Χάρτης Ασφαλούς Επανεκκίνησης Τακτικών Χειρουργείων Αρθροπλαστικών Γόνατος-Ισχίου Ημερήσιας Νοσηλείας – FAST TRACK

Τηλεϊατρική – Virtual care τις μέρες του Κορωνοϊού
23/04/2020
ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ FAST TRACK – ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
03/05/2020

Τακτικά Χειρουργεία Αρθροπλαστικών Γόνατος-Ισχίου

Ημερήσιας Νοσηλείας – FAST TRACK

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ καθώς ο ιός υποχωρεί.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για την έναρξη τακτικών χειρουργείων, καθώς η επιδημιολογία του Covid-19 παραμένει σε χαμηλό ημερήσιο δείκτη το τελευταίο καιρό.

Υπάρχει αυξανόμενη κοινωνική ανάγκη για εξετάσεις πρόληψης, χειρουργεία κάθε ειδών από καταρράκτη έως καρκίνου, θεραπείες σε αναμονή και η τηλε-ιατρική έχει σαφώς περιορισμούς και δεν είναι για πολύ καιρό!

Ο Ιατρικός κόσμος οφείλει να εποπτεύει, να εφαρμόζει, να ενημερώνει και να καθοδηγεί, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και να συνεισφέρει επιστημονικά ώστε, όχι μόνο να λειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία, αλλά ….και να παραμείνουν ανοικτά!

Όσο αποτελεσματικά η χώρα μας αντιμετώπισε την έναρξη της επιδημίας, με την ίδια ευελιξία, υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα, συνεργασία, πρέπει ο κάθε ιατρός να φανεί «Στρατηγός» αλλά και να δίνει το παράδειγμα του πιο «πιστού φαντάρου», με τον ασθενή στο επίκεντρο λήψεως αποφάσεων, για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η Στρατηγική μακράς περιόδου παροχής υψηλών επιπέδων φροντίδας εκτελείται ήδη, πριν ακόμα γίνει το πρώτο μετά Covid-19 τακτικό χειρουργείο, με γνώμονα  την εσωτερική πυξίδα του κάθε παρόχου υγείας, αλλά και την τεκμηριωμένη, επιστημονικά, ιατρική πρακτική και με την πιστή τήρηση των οριζόμενων από το κράτος πρωτοκόλλων.

Οι υπεύθυνοι Ιατρικοί φορείς, σε συντονισμό με το κράτος, καταθέτουν ένα joint statement Οδικό Χάρτη Επαγρύπνησης, Ετοιμότητας, Ιεράρχησης και Προγραμματισμού Επεμβάσεων.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, καθώς θα αναμένουν από τον εκάστοτε νοσοκομειακό χώρο να παρέχει συνθήκες σωστής τήρησης αποστάσεων σε όλους τους εσωτερικούς χώρους κίνησης και νοσηλείας και απαράμιλλες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.

Η διαφορετικότητα που είναι πλέον καθημερινότητα, αφορά Ζώνες ασφαλούς κυκλοφορίας ασθενών και διαρκής επιτήρηση της εφαρμογής τους.

Το Τεστ Κορονοιού, ειδικός μοριακός έλεγχος ώστε να τεκμηριώνεται η μη παρουσία του covid-19 πριν το Χειρουργείο για κάθε ασθενή ξεκίνησε ήδη αλλά είναι θεμελιώδης και η αντίστοιχη τεκμηρίωση και για όλο το προσωπικό της ιατρικής δομής

Άλλες βασικές αρχές του οδικού χάρτη αφορούν τον κατάλληλο και άφθονο εξοπλισμό, την ιεράρχηση με βάση τις κλινικές ανάγκες του κάθε ασθενούς, την ομαλή και ήπια, στην αρχή, ροή ασθενών, την συλλογή πληροφοριών και διαχείρισή τους .

Το χρονικό διάστημα επανέναρξης κρίνεται σωστό όταν ο αριθμός κρουσμάτων είναι κάτω από έναν συγκεκριμένο αριθμό, για κάποια παρατεταμένη περίοδο, και το κράτος μας τήρησε κανόνες επιδημιολογίας με απίστευτο τρόπο, είδε πολύ μακριά, πολύ νωρίς καθώς χωρίς την επάρκεια σε εκπαιδευμένο προσωπικό, εξοπλισμό, και άνεση κρεβατιών, θα καθυστερούσαν και άλλο τα χρόνια περιστατικά.

Τεστ γρήγορα, σωστά , με έτοιμο σχέδιο δράσης σε περίπτωση προ εγχειρητικού ή μετεγχειρητικού θετικού δείγματος.

Συγχρονισμός των διαφόρων τμημάτων-υπηρεσιών και άριστο δίκτυο επικοινωνίας όλων των φορέων με τους ασθενείς.

Οι Χειρουργικές Κλινικές Ημερήσιας Νοσηλείας, όποια ειδικότητα και αν αφορούν, εν προκειμένου και η δική μας κλινική Αρθροπλαστικών FAST TRACK γόνατος – ισχίου που λειτουργεί από το 2016, φαίνεται διεθνώς να καλύπτουν το 80% των περιστατικών επανεκκίνησης τακτικών χειρουργείων, καθώς δεν χρειάζεται να κρατούν τον ασθενή στο νοσοκομείο, ανακουφίζοντας το σύστημα υγείας και ενισχύοντας το πόλεμο κατά των μεταδοτικών νοσογόνων ιών και μικροβίων.

Στις Η.Π.Α, διάσημα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία ανοίγουν κέντρα Αρθροπλαστικών Ημερήσιας Νοσηλείας εν μέσω Πανδημίας, βλέποντας το μετασχηματισμό στις συνθήκες ασφάλειας στις Αρθροπλαστικές που είδαμε όλοι όσοι διευθύνουμε αντίστοιχα κέντρα, χρόνια πριν, καθώς δεν μειώνουν μόνο το χειρουργικό φορτίο για τον ασθενή αλλά προσφέρουν στο γενικό σύστημα υγείας.

Οφείλουμε όλοι να παρέχουμε Οργανωμένη Λειτουργικά Δομή φροντίδας και ιεράρχησης των ασθενών και των αναγκών τους με κλινικά κριτήρια. Τα νοσοκομεία θα διαχειριστούν σύντομα ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις, και ο συντονισμός Χειρουργών, Αναισθησιολόγων, Διευθυντών Νοσηλευτικών υπηρεσιών ώστε να μη συμπίπτουν συγκρουόμενες ανάγκες ασθενών διαφορετικών κατηγοριών για τον ίδιο εξοπλισμό, είναι επιτακτικός και εγκαίρως προγραμματισμένος.

Φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, βλέπουμε μπροστά. Σκεφτόμαστε τι θα απαιτηθεί από την ιατρική μας ομάδα και το οργανώνουμε, τώρα!

Σκεφτόμαστε τους αφανείς ήρωες, μικροβιολόγους, επόπτες υγείας, αλυσίδες τροφοδοσίας , κοινωνικούς φορείς υποστήριξης .

Αποτυπώνουμε ότι συνέβη αυτές τις μέρες και συνεχίζουμε τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει.

Θεμελιώνουμε και αναπτύσσουμε υπεύθυνα τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα!

Δρ. Σπυρίδων Αρμπής, Ιδρυτής και Διευθυντής της Πρώτης Κλινικής Αρθροπλαστικών  Γόνατος -Ισχίου FAST TRACK- Ημερήσιας Νοσηλείας, με συστήματα παθητικής Ρομποτικής Πλοήγησης, με τη Μεγαλύτερη Σειρά Περιστατικών στην Ελλάδα

Show Buttons
Hide Buttons