Οι εξελίξεις στο χώρο των αρθροπλαστικών διεθνώς τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καθορίζονται από καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής στο τομέα των  ρομποτικών εφαρμογών.

Οι χειρουργοί σίγουρα, αποφασίζουν με τη χρήση τους ποιά πορεία θα λάβει η χειρουργική πρακτική τους, άρα και η πορεία έκβασης ενός χειρουργείου για τον ασθενή.

      Ομως και οι ασθενείς, ίσως και σε σημαντικότερο βαθμό, καθορίζουν την πορεία των εξελίξεων, γιατί εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα τι ακριβώς επιβάλλεται να αισθανθούν ψυχολογικά και σωματικά για να θεωρηθεί το χειρουργείο τους επιτυχημένο, καθοδηγούμενοι από την ανάγκη τους για επιστροφή σύντομα και με ασφάλεια στην καθημερινότητα.

       Με τη “μάχη των Ρομπότ” να μαίνεται, ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της ομάδας μας, βάζει τον ασθενή πάντα στο επίκεντρο, με στόχο τη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας , της ψυχολογίας των ασθενών μας,ώστε να αισθάνονται νέα μέλη της οικογένειας μας, για ασφαλή επιστροφή στον….αγώνα!

      Η κλασική παραδοσιακή Αρθροπλαστική ισχίου προβλέπει ο ιατρός να μπάινει στο χειρουργείο με σύμμαχο απλές ακτινογραφίες, να εκτελεί ευμεγέθη τομή τέμνοντας μύες ( που απαιτούν εβδομάδες επούλωσης), και να επιλύει όλα τα ερωτήματα του σωστού μεγέθους των υλικών, του προσανατολισμού τους, του μήκους του ποδιού, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Τα υλικά είναι αυτά που χρησιμοποιεί ο ιατρός συχνότερα, γνωρίζει καλύτερα, και με οδηγό την εμπειρία και χειροκίνητα ευμεγέθη εργαλεία να ολοκληρώσει το χειρουργείο.

      Ο ασθενής έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο3-4 ημέρες, με περιοριστικά μέτρα στη κίνηση, βάδιση, κάθισμα, ενώ η ανάγκη αναλγητικών είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Το πλάνο αποθεραπείας οριζόταν σε διάστημα 8-12 εβδομάδων.

       Η Νέα καινοτόμος τεχνολογία αιχμής στις αρθροπλαστικές της microHIP® συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της καινοτόμου τεχνολογίας ψηφιακής προσομοιώσης (πρόβας) χειρουργείου πριν την επέμβαση, της ψηφιακής ή ρομποτικής πλοήγησης μέσα στο χειρουργείο,  της ατραυματικής πρόσθιας προσπέλασης (6-8 εκατοστών) του ισχίου, και του πρωτοκόλλου FastTrack (ανώδυνης άμεσης αποκατάστασης-αυθημερόν εξιτήριου) που 1ος ίδρυσε στην Ελλάδα ο κ Αρμπής σε συνεργασία με το διάσημο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης πριν 5 χρόνια, επιτρέποντας στους ασθενείς με Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου να πηγαίνουν το ίδιο απόγευμα σπίτι τους, χωρίς πόνο, με Αυτόνομη Ανεξάρτητη Βάδιση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Αρθροπλαστικής Ισχίου

  Ημερήσιας Νοσηλείας  microHIP®

 • Ακρίβεια χιλιοστού τοποθέτησης εξατομικευμένα των υλικών χάρη στη Ρομποτική/Ψηφιακή πλοήγηση.
 • Διάρκεια ζωής των υλικων πάνω από 30 χρόνια.
 • Είναι για όλους τους ασθενείς (νέους έως 90 ετών).
 • Νέας γενιάς υπο-αλλεργικά υλικά με αντιφλεγμονώδη επικάλυψη με Βιτ Ε.
 • Εξάλειψη κινδύνου επιπλοκών  φορές σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές.
 • Εκμηδενισμός κινδύνου θρομβώσεων, φλεγμονών,ανάγκης νέου χειρουργείου λόγω αστοχίας υλικών (εξατομικευμένη επιλογή υλικών, όχι υλικό από το “ράφι”)
 • Βάδιση σε 1 ώρα, εξιτήριο το ίδιο απόγευμα ή το πολύ 15-18 ώρες μετά το χειρουργείο με αυτόνομη ανεξάρτητη βάδιση.
 • Οδήγηση σε 4-5 ημέρες.
 • Κίνηση χωρίς περιορισμούς( δεν υπάρχει κίνδυνος εξαρθρημάτων )στη καρέκλα,κρεβάτι κ.λ.π.
 • Τομή 6-8 εκατοστά, χωρίς καμία αποκόλληση μυών ( όχι ανάγκη φυσικοθεραπειών, εκμηδενισμός πόνου από τη 1η μέρα.).
 • Δεν τοποθετούνται σωλήνες,παροχετεύσεις, ελεύθερο ντούζ από τη 1η ημέρα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑΣ  microHIP®

Οι ασθενείς, αντί για απλές ακτινογραφίες που γίνονται με τη παλαιά μέθοδο, εκτελούν ειδικές απεικονειστικές εξετάσεις, όπου κατασκευάζεται ψηφιακά τρισδιάστατο μοντέλο της πάσχουσας άρθρωσης. Εκεί γίνεται αυτό που ονομάσαμε Πρώτοι στην Ελλάδα η ΠΡΟΒΑ-ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ του χειρουργείου, επιλέγεται εξατομικευμένα η πρόθεση που ταιριάζει με ακρίβεια χιλιοστού στην ανατομία και συμπεριφορά του ισχίου.              Η Προσμοίωση γίνεται παράλληλα στην ψηφιακή πλατφόρμα του Ρομποτικού Πλοηγού από εμάς και εξειδικευμένο προσωπικό στην Ελβετία.

 

Ετσι, έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα που διαφορετικά θα έπρεπε με τη κλασσική μέθοδο ο χειρουργός να αφιερώσει πολύ χρόνο μέσα στο χειρουργείο , με πολλά και διαφορετικά δοκιμαστικά μεγέθη και κατεύθυνση, με οδηγό ευμεγέθη εργαλεία που απαιτούσαν μεγάλες τομές διατέμνοντας τους μύες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Μέσα στο χειρουργείο, με τη χρήση του συστήματος ψηφιακής ή ρομοτικής πλοήγησης,γίνεται μέσω αισθητήρων η καταγραφή της θέσεως του ισχίου στο χώρο, και ο πλοηγός παρακολουθει και μας πλοηγεί μέσα στην ανατομία του ασθενούς στη τοποθέτηση των νέων υλικών σε μία και μοναδική θέση για κάθε ασθενή.

Οι μεγάλες τομές, οι διατομές των μυών, ο αυξημένος χειρουργικός χρόνος, απαιτούσαν παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης, πόνο, αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών, αδυναμίας και πολυφαρμακίας.

Η χειρουργική ομάδα εισέρχεται πλέον στο χειρουργείο πολύ πιο χαλαρή, έχοντας κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του χειρουργείου εικονικά, πριν το χειρουργείο. Δεν έχουμε 20 κασετίνες δοκιμαστικών υλικών με κίνδυνο αστοχίας τους, αλλά 2-3 κασετίνες με τα υλικα του ασθενους.

Η προπέλαση που γίνεται είναι καθαρή Πρόσθια Προσπέλαση μεγέθους 6-8 εκατοστών αντι 20-25. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η πρόσθια προσπέλαση που απαιτεί η τεχνική microHIP®  εκτελείτε από ένα φυσικό παράθυρο, μακριά από μυς, αγγεία ή νεύρα. Ετσι δεν υπάρχουν παροχετεύσεις, σωλήνες, ή περιορισμοί στο πως κινείτε ή κάθεται ο ασθενής μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς βαδίζουν σε 1-2 ώρες μετεγχειρητικά, ανεβαίνουν σκάλες το ίδιο απόγευμα, και κάθονται-ξαπλώνουν κανονικά.

Η εισαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και της τοπικής αναισθησίας, γίνεται με ειδικό μηχάνημα που εντοπίζει τα μικρά αισθητικά νεύρα, κατεβάζοντας ουσιαστικά τους διακόπτες του πόνου. Εχει πλέον καταργηθεί η χρήση οπιοειδών φαρμάκων με όλες τις αρνητικές συνέπειες που επέφεραν στον ασθενη.

Ο τρόπος που βαδίζετε είναι ο λόγος που είμαστε εδώ!

Ο Δρ Αρμπής Σπυρίδων, εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Γαλλία, Αγγλία, και μέσω υποτροφίας στη Νέα Υόρκη στο διάσημο Hospital for Special Surgery όπου και εκπαιδεύθηκε στη μεθοδολογία αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου FAST TRACKHμερήσιας Νοσηλείας και Αμεσης Αποκατάστασης.

 ‘Ιδρυσε τη 1η και με τη μεγαλύτερη μακράν σειρά περιστατικών Fast Track κλινική Αρθροπλαστικών στην Ελλάδα πριν από 5 χρόνια στο Metropolitan General.

 

Πριν 4 χρόνια έφερε Πρώτος το σύστημα παθητικής ρομποτικής πλοήγησης KNEEALIGN2 στις αρθροπλαστικές γόνατος σε Ελλάδα και Ευρώπη, δίνοντας εξιτήριο σε ασθενείς την ίδια ημέρα του χειρουργείου χωρίς πόνο.

 Συνεχώς φέρνει και χρησιμοποιεί πρώτος από το εξωτερικό το σύστημα BLUIGS για ισχία και γόνατα, καταγράφοντας και με αυτό το σύστημα τα πρώτα στην Ελλάδα και Ευρώπη περιστατικά ημερήσιας νοσηλείας με αυτή την τεχνολογία.

Το 2018 προσκαλείτε από μεγάλη αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής ρομπότ να δοκιμάσει το ROSA ROBOT από τους δημιουργούς του, ένα χρόνο πριν εισαχθεί στην Ελληνική αγορά.

Υπήρξε ο Πρώτος σε Ελλάδα και Ευρώπη Ορθοπαιδικός χειρουργός που και με το Ρομποτικό σύστημα ROSA έδωσε εξιτήριο το ίδιο απόγευμα.

Το 2020 χρησιμοποιεί το υπερσύγρονο νεό πλοηγό της NAVISWISS σε δύσκολο περιστατικό, για 1η φορά σε Αναθεώρησης παλαιάς επώδυνης αρθροπλατικής, τεχνολογία που χρησιμοποιούμε και σήμερα στις αρθροπλαστικές ημέρας fast track.

Από το 2021 είναι ο 1ος Ελληνας Χειρουργός Ορθοπαιδικός που τοποθετήθηκε ConsultantKey Opinion Leader, συν -υπεύθυνος Επιστημονικού σχεδιασμού Νέου Ρομποτικού Συστήματος στις αρθροπλαστικές για λογαριασμό μεγάλης Ελβετικής εταιρείας κατασκευής ορθοπαιδικών συσημάτων πλοήγησης.  για την Αμερικανική και Ευρωπαική Αγορά, μαζί με 3 ακόμα Ορθοπαιδικούς από τη Νέα Υόρκη, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τέχνη και Τεχνική τέμνονται στην επίτευξη της αριστείας!

Φαίνεται πως ο συνδυασμός του πρωτοκόλλου Fast Track που ιδρύσαμε και επεκτείνουμε στην Ελλάδα και των τεχνολογιών αιχμής, κορυφώνουν την Νέα διεθνώς αρθροπλαστική ισχίου ημερήσιας νοσηλείας microHIP®   σε αυτό που φαίνεται πως είναι η ασφαλέστερη και πιο καινοτόμος εξέλιξη και εφαρμογή σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.